(alaprecept)
Hozzávalók
- 25 dkg kukoricadara
- víz, négyszeres mennyiség (1.3 l)
- só (ízlés szerint)
Tegyünk sót a forrásban lévő vízbe, majd folyamatos kevergetés mellett lassan egyenletesen, szitálva adjuk hozzá a kukoricadarát, vigyázva, hogy nehogy csomós legyen. Kis lángon, állandó kevergetés mellett, főzzük meg. Óvatosan, mert fröcsköl, köpköd! Pár perc múlva sürűsödni kezd, kb. 12-15 perc alatt el is készül. Melegen tálaljuk.
Fogyaszthatjuk édesen (szilvalekvárral) és sósan is (túróval, juhtúróval, tejföllel, pirított hagymával). Tányérba simíthatjuk vagy olajba mártogatott kanállal nagyobb galuskákat szaggathatunk belőle.
Kiváló köret!
Ha megfőztük, keverjünk bele 5 dkg vajat, fedő alatt pihentessük 8-10 percig, majd terítsük szét egy tepsiben és hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt szeleteljük fel! (négyzetre vagy háromszögre vághatjuk) Egy teflon serpenyőben süssük át és tálalásig tartsuk melegen. Másik lehetőség a grillezés. Kenjük be olajjal és grillen, grillrácson süssük meg mindkét oldalát.
Vélemény, hozzászólás?