Mákos guba helyett
Hozzávalók
- 8 kifli
- 7,5 dl tej
- 1 citrom héja
- 1 cs. vaníliás cukor
- 4 tojás
- 4 dkg cukor
- 3 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg darált mák
- 5+5 dkg porcukor
- baracklekvár
A kifliket ujjnyi vastagon felkarikázzuk, mély tálba tesszük. A tejet, 2-3 ujjnyi citromhéjjal és a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat habosra keverjük a cukorral, majd apránként hozzászűrjük a tejet, felforrósítjuk, és a kiflire öntjük.
Vajjal/margarinnal kikenünk egy sütőtálat.
A mákot összekeverjük 5 dkg porcukorral és a maradék citrom reszelt héjával, felét a tálba szórjuk. Rásimítjuk a kifli másik felét, megszórjuk a maradék mákkal, majd betakarjuk a kifli másik felével, és a tetejére tördeljük a maradék vajat/margarint.
200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
A tojásfehérjéket előbb egy csipet sóval, aztán az apránként hozzáadott 5 dkg porcukorral kemény habbá verjük.
A rakott kifli tetejére simítjuk, és még 10 percre visszatesszük a sütőbe. Langyosan, kockákra vágva tálaljuk, felmelegített baracklekvárral.
Vélemény, hozzászólás?