Fasírt új ruhában
Hozzávalók
- 2 szikkadt zsemle
- 2 közepes fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kg darált hús
- 2 tojás
- 2 kk. pirospaprika
- Só, bors
- 1+3 ek. olaj
- 400 g póré (zöldje nélkül)
- 1-1 sárga, zöld és piros húsú paprika
- 500 g paradicsom
- 400g gomba
- 100 g ketchup
- 1 ek. csípős paprikakrém
- 150g reszelt sajt
A zsemléket beáztatjuk langyos vízbe, majd kinyomkodjuk. A hagymákat meghámozzuk, a petrezselymet leöblítjük. Mindegyiket finomra vágjuk. Összedolgozzuk a darált hússal, a zsemlékkel, a tojásokkal, a piros paprikával, ízlés szerint sóval és borssal vagyis fasírt húst készítünk. Egy 30×40 cm-es tepsit kikenünk 1 ek. olajjal, belesimítjuk a masszát és 220 fokon 15 percig sütjük a fasírtunkat.
A zöldségeket megtisztítjuk, a pórét felkarikázzuk, a paprikákat csíkokra vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk, és a gombával együtt felszeleteljük. A pórét 3 ek. olajban megfonnyasztjuk, rádobjuk a paprikát meg a gombát, és 4 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a ketchupot, paprikakrémet (Óvatosan! Nekem először csípős lett.), sót, borsot, és összeforrósítjuk.
A fasírtlapra terítjük a paradicsomot, majd a zöldségragut is a levével együtt, megszórjuk a sajttal és a 200 fokra visszakapcsolt sütőben 30 percig sütjük.
Hagyjuk langyosra hűlni, 5×5 cm-es (vagy nagyobb) kockákra vágjuk. Díszíthetjük felkarikázott olívával és bazsalikom levélkékkel.
Ez az eredeti, Lajos Mari féle recept. Lehet a pórét vöröshagymával, a paprikát paradicsomot konzerv lecsóval helyettesíteni.
“Feltét” nélkül is készíthető, akkor egyszerűen: Fasírt tepsiben
Vélemény, hozzászólás?