Hozzávalók:

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 kg marhalábszár
  • 1 kg sertésdagadó vagy lapocka
  • 20 dkg füstöltsonka
  • 40 dkg vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 kis tubus pirosarany
  • 3 ek. pirospaprika
  • 2 darab paradicsom
  • 2dl vörösbor
  • Só, bors, hegyes, erős zöldpaprika, ízlés szerint

 

A pincepörkölt általában kétféle húsból készül. A húsokat egyforma falatnyi kockára vágjuk, a hagymát, sonkát és a szalonnát apróra. A hagymát nem kell előre megpirítani, mert rétegesen rakjuk a húsok közé. A mikor a hozzávalókat a bográcsba vagy a lábasba rakosgatjuk, legalulra kerül a szalonna. Mi kiolvasztjuk a szalonnát ( plusz zsírt nem teszünk bele) levesszük a tűzről. Rétegezve jönnek a hozzávalók. Először bele kerül a hagyma fele, majd a marhahús, erre a többi hagyma, sonka, arra a sertéshús. A tetejére a só, pirosarany (vigyázni kell a sózással, mert a pirosarany sós!), fokhagyma, csípős zöldpaprika (ha nem mindenki szereti a csípőset kihagyható, és utólag kerül a tányérokba), a cikkekre vágott paradicsom. Mielőtt feltesszük főni, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a húst. Ha már rotyog és kezdi elfőni a levét, beleöntjük a bort és gyenge tűzön másfél-két órán át hagyjuk főni.  Az őrölt pirospaprikát a vége felé, amikor már majdnem puha a hús adjuk hozzá. Kb. két és fél  óra alatt készül el.

Friss, ropogós fehérkenyérrel az igazi, de főzhetünk bele krumplit is.

 

Borbás Marcsi receptje

Borbás Marcsi: Egy nap, egy recept (Bp. 2003); Praktika 2009/8. Pincepörkölt

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Rajongói oldal
Legutóbbi hozzászólások
antalya escort Hacklink antalya escort