“A burek…..
az valami fantasztikus…”
Eredeti, szlovén sajtos burek
Burek (alaptészta)
Hozzávalók
- 2 csomag 8 lapos réteslap
A masszához
- 10 dkg búzadara
- 2 ek. rétesliszt (ha nincs otthon, akkor búzadara)
- 1 sütőpor
- 2,5 dl tej
- 2 dl napraforgó étolaj + a kenéshez
- 3 nagy tojás
- 1 tk. só
A masszához a tojásokat felverjük, belekeverjük a hozzávalókat.
Egy réteslaphoz hasonló méretű (sütőnagyságú) tepsit kikenünk olajjal. Ebbe fektetjük, arányosan, egymásra a lapokat rétegenként megkenve olajjal. Alulra 3 lapot teszünk, erre jön a grízes massza 1/3-ad része, majd újra 3 lap. Most jön a töltelék fele, 2 réteslap, grízes massza, újra 2 réteslap, a töltelék másik fele, 3réteslap, grízes massza, és végül a maradék 3 lap. A tetejét is megkenjük olajjal és 180 fokosra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük (kb. 20-30 perc).
Le szoktam rajzolni a sorrendet. A réteslapok számát is lehet változtatni, attól függ hány laposat vásároltunk.
Kisebb tepsiben, természetesen, magasabb lesz a burek.
Juhtúrós burek
A 30 dkg juhtúrót és 70 dkg tehéntúrót összekeverem, ízlés szerint sózom (Óvatosan, mert van amikor a juhtúró elég sós!), ha száraz a túró 2-3 ek tejföllel lazítom, és ezzel töltöm meg.
Déli szomszédaink reggelire, vacsorára joghurttal fogyasztják. Így igazi vegetáriánus étek!!!
No, meg nem túróval készítik, hanem juhsajtot morzsolnak bele.
Hogy honnan a burek készítés ilyen (magyaros) változata?
A válasz: Burek Montenegróban
Burek tehéntúróval
1 kg túrót enyhén megsózok, s ezzel töltöm. Aki szereti, tehet bele 1 csokor finomra vágott kaprot, ha száraz a túró lazítsuk 2-3 ek. tejföllel.
Egyik burek sem lesz pont olyan, mint az igazi délszláv, azt ott kell megkóstolni.
Az burek!
Egy igazi délszláv burek – útközben
Vélemény, hozzászólás?