Hozzávalók
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 1 tojássárgája
- 3-4 ek. tejföl
- só
A töltelékhez
- 5-6 vöröshagyma (kb. 60 dkg)
- 5 dkg vaj, vagy olaj
- 2 dl tejföl 3 tojás+a maradék fehérje
- 1 ek. liszt
- só, őrölt bors, reszelt szerecsendió
A tésztához valókat összegyúrjuk, és legalább fél órán át, hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket.
A megtisztított, karikára vágott hagymát vajon vagy olajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, és szerecsendióval ízesítjük. A tejfölt a tojásokkal és a liszttel simára keverjük, és a kissé kihűlt hagymával összedolgozzuk. A tésztát kerek lappá nyújtjuk, és egy nagyobb tortaformát úgy bélelünk ki vele, hogy kétujjnyi pereme legyen. Beleöntjük a hagymás keveréket és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a töltelék összeáll és szép aranybarna színt kap.
Hagymatorta – juhtúrós változat
A fenti receptet variáltam
A tészta helyett 30 dkg leveles tésztát használok, kinyújtom és kibélelem vele a tortaformát.
A töltelékhez adok 15 dkg juhtúrót (a tejföllel, a tojásokkal és a liszttel simára keverem) , viszont a szerecsendiót elhagyom és körözött fűszerezést kap:
- 1-2 mk. őrölt bors (ízlés szerint)
- 2 mk. pirospaprika
- 2 mk. őrölt kömény
Ha 50 dkg-os mirelit leveles tésztám van, kiengedem és a maradék 20 dkg-ból, diós-lekváros tekercseket készítek. Természetesen, legalább felére csökkentve a receptben megadott dió és lekvár mennyiségét és a leges-legkisebb tojást választom hozzá.
Vélemény, hozzászólás?