- 60 dkg mák
- 2 narancs
- 2 ek. méz
- 1-2 dl tejföl
- 10 dkg mazsola
- 25 dkg cukor
- 2 evőkanál búzadara
- 1 csomag, 8 lapos réteslap
- olaj
- 1 cs. vaníliás cukor
- 6 dkg porcukor.
A mákot megdaráljuk. Az egyik narancs héját zöldséghámozóval vékonyan, csíkokban levágjuk, majd metéltre szeleteljük. Mindkét narancsot megtisztítjuk, a húsát kockákra vágjuk, egy nagyobb tálba tesszük és hozzáadjuk a mákot, mézet, kevés tejfölt (attól függ, mennyire lédús a narancs), a mazsolát, a kristálycukrot és a búzadarát. Az egészet jól összekeverjük.
Négy egyenlő részre osztjuk a tölteléket, mert 4 rudat készítünk. Az első réteslapot vizezett konyharuhára terítjük, olajjal megkenjük, ráteszünk másik lapot, és a töltelék egy negyedét rúd alakban ráhelyezzük. A konyharuha segítéségével felgöngyöljük a rétest, ügyelve arra, hogy a tölteléket mindenhol egyenletesen borítsa a tészta. Vékonyan olajozott tepsibe fektetjük. Ugyanígy elkészítjük a másik három rudat is. Olajjal megkenjük, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. (180 °C, kb . 20-25 perc)
Tálaláskor ízlés szerint vaníliás porcukorral megszórjuk a tetejét.
Narancsszeletekkel vagy narancslekvárral díszíthetjük.
Ha a “burek alaptészta” szerint készítjük elő a réteslapokat – a két réteg közé teszünk a masszából – vastagabb, több lesz a tészta:
Ez nagyon finom! Én is meg fogom csinálni!