Hozzávalók
- 80 dkg friss zöldborsó (kb. 35-40 dkg tisztítva)
- 1 csokor friss leveszöldség (3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér a zöldjével)
- 1 kis fej hagyma
- 1 erőleveskocka
- 2 dkg vaj + 1 ek. olaj
A vajgaluskához:
- 1 tojás
- 3 dkg lágy vaj
- 3-4 ek. liszt (amennyit felvesz)
A zöldborsót kifejtjük, megmossuk. A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, karikára vágjuk, a hagymát egészben hagyjuk, a petrezselymet leöblítjük, csomóba kötjük.
Az olajat a vajjal felforrósítjuk, 4-5 percig pirítjuk benne a sárgarépát, majd beledobjuk a petrezselyem gyökeret, a borsót. Felöntjük 1,5 l vízzel, beletesszük a hagymát is. Beledobjuk a leveskockát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Elkészítjük a vajgaluskát. A tojást a vajjal jól elkeverjük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy keményebb galuskatésztát kapjunk. Vizezett galuskaszaggatón keresztül a forró levesbe szaggatjuk a tésztát. Ha feljön a leves tetejére, készen is van.
Vélemény, hozzászólás?