Hozzávalók
- 1 kg oldalas – 8 db (kb. 13 dkg/db)
- só
- Cayenne-i bors vagy őrölt chilipaprika
- 2 ek. olaj
- 2 ek. méz
- 3 fej vöröshagyma
- 1 kg kelkáposzta
- 6 ek. vaj vagy olaj
- bors
- ¼ l húsleves (leveskockából)
- 1 tk. Liszt
- 1-2 ek. Csípős mustár
A lemosott oldalasokat megszárítjuk, sóval cayenne-i borssal fűszerezzük. Erős lángon, de kevés olajon mindkét oldalán jól megsütjük. Mérsékelt tűzön 10 percig pároljuk, majd megkenjük mézzel és még 5 percig, folytatjuk a párolást. Hozzáadjuk a levest és az oldalast puhára főzzük.
A vöröshagymát felkockázzuk, a kelkáposztát is nagyobb kockára vágjuk.
6 ek. zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a káposztát, sózzuk, borsozzuk, majd néhányszor megforgatva 15 percig pároljuk.
A megfőtt oldalasokat kiszedjük, a megmaradt lébe szórjuk a lisztet, borssal, mustárral ízesítjük, ha szükséges még, sózzuk.
A tálra helyezett káposztát meglocsoljuk a szósszal és a tetején elrendezzük az oldalasokat.
Ajánlatom: a kelkáposzta felét helyettesítsük fejes káposztával, így még különlegesebb ízt kapunk.
Friss, puha kenyérrel az igazi!
Forrás egy régi Tina recept, többször ez volt nálunk a szüreti ebéd.
Vélemény, hozzászólás?