Duplán szilvás
- 30 dkg liszt (lehet a fele graham)
- 10 dkg vaj vagy margarin+a forma kenéséhez
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 2-3 ek. tejföl
- 1-1 tk. fahéj
- 1 tk. sütőpor
- 2 ek. porcukor
- 30 dkg szilvalekvár
- 1 üveg magozott szilvabefőtt (töltő tömeg: 370 g)
A lisztet összekeverjük a sütőporral, belemorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, összekeverjük. A tojással és tejföllel gyorsan összegyúrjuk, folpack fóliába csomagoljuk és kb. fél órára hűtőbe tesszük.
Kikenünk vajjal egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A tészta 2/3 részét lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tortaformába tesszük úgy, hogy kevés pereme legyen. A lekvárt egyenletesen elkenjük a tésztán, rákanalazzuk – egyenletesen – a befőttet is. (Ha a szilvabefőtt elmarad, akkor is nagyon finom.) A maradék 1/3 tésztából rácsokat sodrunk a tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 percig sütjük.
A porcukrot összekeverjük 1 teáskanál fahéjjal és tálalás előtt, ezzel szórjuk meg a tortánkat.
Vélemény, hozzászólás?