– És hogy hívják azt a tésztafélét, ami szintén minden délszláv piacon kapható? Az a burek?
Igen a burek. A burek az valami fantasztikus… Azt vastag rétestésztából készítik. Mifelénk mindig az albánok csinálták… Mi siptároknak hívtuk őket. De azt hiszem, maguk az albánok is így hívják saját magukat. Siptárok vagy szkipetárok…
– Albánok, igen, azt hiszem albánoktól vettük mi is.
Ők csinálják a legjobb bureket. Az a sok túró meg tészta, rétegesen… Zsírpapírban a kezedbe veszed, beleharapsz, ropog a teteje , az alja… Hát az valami isteni. És hozzá joghurt. Beleharapsz, és még majdnem tűzforró, vigyázni kell, nehogy megégesd a szádat. A teteje és az alja aranysárgára sült, a kettő között pedig ott az a vajpuha, megduzzadt tészta, ami átveszi a túró nedvességét… Hozzá a savanykás joghurt… Hát, kész vagyok…
Részlet Dr. Csernus Imre – Pampuryk Péter: Felnőtt húsleves című könyvéből
A Montenegróban tanult burek receptje: http://tálalva.hu/burek
Legutóbbi hozzászólások