Nincs csodálatosabb, mint amikor házikenyér illata lengi be a lakást.
Ez az élvezet nálunk – a kenyérsütő gépek begyűrűzése körül – már 10 éve kezdődött, a férjem unszolására.
Előtte is próbálkoztam magvas kenyerekkel, keményen, „verejtékezve”, kézi erővel dagasztva, sütőben sütve, őzgerincformában. (Akkor még – 20 éve – nem lehetett kapni ennyiféle kenyérsütő formát. Nagyon jól megfeleltek a meglévő formáim, még most is a parti zsömléimet kerek tortaformában sütöm meg.)
Beköszöntött a nagy nap az életünkbe, amikor is a Tescóban, egy véletlen ötlettől vezérelve, vettünk egy egyszerű, nem túl drága kenyérsütő gépet.
Na, ezután kezdődött az én szenvedésem, amihez a dagasztás és sütőben sütés hosszabb, nagyobb odafigyelést igénylő folyamata – hogy „szakácshoz” illő hasonlattal éljek – nudli volt.
Egy kísérlet sorozat vette kezdetét.
Az én párom, mindig sötét, teljeskiőrlésű lisztből készült, sokmagvas veknikről ábrándozott.
Uccu, neki! Kudarc.
Módosítom a receptet: több folyadék, mert a liszt egy része a sütő alján maradt.
Újabb kudarc. Sűrű és homorú lett.
Változtatok, biztos az élesztőben van a hiba!
A szárított élesztőt frissre cserélem. Ez sem segít.
Vissza az elsőhöz. Lehet, hogy a sütőprogramon kell változtatni?
Nem!!!
Több lehetőséget kipróbáltam, egyik sem jött be.
Már majdnem feladtam, amikor Beával elkezdtünk beszélgetni arról, hogy ők milyen finom kenyeret sütnek.
Hát, biztos a gépben van a hiba! – gondoltam.
Bea ideadta az ő kenyérsütő gépének a receptkönyvét és megvilágosodtam.
Az volt az én nagy hibám, hogy elsőként a száraz hozzávalókat tettem a gépbe, ahogy a kézi dagasztásnál szoktam.
Miért nem írja a megfelelő sorrendet az én gépem rövidke, magyar nyelvű ismertetője?
Elolvasom, és ott van egy mondatnyi utalás, ami elkerülte a figyelmemet:
TARTSA BE, A RECEPTBEN MEGADOTT SORRENDET!
Végre megoldódott a rejtély! Hát, először a folyadékot kell a gépbe tenni!
Ettől kezdve egész elfogadható kenyereket sütök, és így gyakran van meghitten kellemes kenyérillat nálunk.
Legutóbbi hozzászólások