Hindu közmondás
Mindenkinek a születésekor kiadatik, az egész életére szóló SÓ mennyisége.
Aki ezt előbb fogyasztja el, előbb is hal meg.
Táplálkozz egészségesen!
Mi kell a főzéshez – a hozzávalókon kívül?
Egy régebbi, “makrobiotikus” receptkönyvből szemezgettem az alábbi tanácsokat:
Lazítsunk! Kellemetlen gondolatokat ne vigyünk magunkkal a konyhába!
Szeressük, amit csinálunk! Ha eluralkodik rajtunk a gyűlölet, ha úgy érezzük, hogy aznap senkit sem tudunk szeretni, legkevésbé magunkat, a konyha környékére se menjünk.
A konyha szent hely, ahol a holnap embere készül. Keleten csak a főrangú szerzetesek léphettek be a konyhába és dolgozhattak ott.
A főzés ne receptmásolás, hanem alkotás legyen!
A leírt receptek a fantázia megmozgatásában segítenek, nem kell őket szó szerint követni. Az alkotás öröme még ínycsiklandóbbá teszi az ételeket, no meg a szép tálalás, amely befolyásolhatja az étvágyat is.
Ebben a bizonyos könyvben olvastam még:
“Mi a legrosszabb, amit étel dolgában elkövethetünk?” – kérdezték a Mestertől.
Ő gondolkodás nélkül válaszolt:
“A mohóság. A túlzásba vitt evés sok problémát okozhat, betegséghez, elhízáshoz vezethet.
Az ember annyit egyen, amennyire szüksége van, és nem annyit, amennyit beteges falánksága kielégítésére kívánna.”
Legutóbbi hozzászólások