Hét elején az IKEA Áruházban ebédeltem. Desszertnek a svéd mandulatortát választottam. Isteni volt!
Itthon azonnal a számítógéphez ültem és beírtam a keresőbe. Fel is jött több recept, tehát elkészíthetem ezt a finomságot is.
Fantasztikus dolog az internet!
De, hogy is volt régebben? Nosztalgiázzunk!
A nosztalgia az Idegen szavak szótára szerint: sóvárgás, vágyakozás (távoli, elveszett, elmúlt dolog után).
Én a napokban nosztalgiáztam.
Előszedtem a régi, kedvenc receptjeimet, s ennek kapcsán eszembe jutottak a „régi, elmúlt dolgok”, az édesanyám, a gyerekkorom és a ritkán látott barátok.
Visszagondoltam a gyors, takarékos ebédre, ami hamis gulyásból és hamis túrógombócból állt. Hogy elhasználjuk a megsavanyodott tejből készített aludttejet, (persze, akkor még megaludt a tej!) túrógombóc lett a második fogás édes tejföllel és porcukorral megszórva. Rá is bukkantam egy ’30-as évekből származó kalendáriumban.
Egy régi Magyar Konyhát lapozgatva a Kenőmájassal töltött palacsinta receptjére találtam rá. Erről a Piroska (ez én vagyok) Palacsinta Partija jutott eszembe.
Névnapi buliba hívtam a barátaimat és csak palacsintát sütöttem. A kenőmájasos volt a főétel, majd – desszert gyanánt – kívánság szerint, töltöttem meg a palacsintákat (kakaóval, fahéjjal, mákkal, dióval, túróval és különféle lekvárokkal). Mivel szeretem kipróbálni a különlegességeket, amerikai palacsintát (kukoricás) is sütöttem, cukorsziruppal szervíroztam.
Nagy siker volt! Most, ha készítek juharsziruppal tálalom. (Akkor még nálunk nem lehetett kapni.)
Tepertő!
Tényleg, hogy ízlett Frimnek (holland barátunk) a tepertőkrémem! Ha nem látom a tepertős recepteket, eszembe sem jut.
Egyik buliban a majonézes, hideg töltött káposztának volt nagy sikere, egy másikban, a zsírban sült csirkemájnak, amit feketeretek salátával ettek a vendégek. Ők találták ki, hogy az a párosítás a legfinomabb.
Régebben barátokkal szüreteltünk és a szüreti menü reggelire sült hurka, és ebédre kelkáposztás oldalas volt. Valamelyik női magazinban találtam a receptet.
„Bea süti”- így nevezte el a kisfiam a darabokra tördelt kekszből készült Pöttyöskét, amit édesanyámmal kislány koromban gyakran készítettünk. Eszembe nem jutott addig, míg Bea nem hozott az egyik játszótéri sétánkra.
Folytathatnám, mert sok olyan receptre bukkantam, amit nagyon szerettünk. Most tervbe is vettem, hogy ezeket sorban el fogom készíteni.
A kenőmájasos palacsintát már megcsináltam.
De az „ikeás” svéd mandulatortát is megsütöm!
Köszönet az internetnek!
A torta azóta elkészült, a www.tutireceptek.hu-ról vettem a receptjét.
Legutóbbi hozzászólások