Az utóbbi évek – lassan évtizedek – arról szólnak, hogy mindenki főz.
Azt gondolhatják, főleg a gyakorló háziasszonyok, hogy a sütés-főzés alapvető „tudományával”, a szükséges eszközök ismeretével mindenki rendelkezik.
A férjem biztatott, hogy a saját tapasztalataimat, tanácsaimat osszam meg az olvasókkal. Többet elvetettem, mondván, hogy ezekkel az alapvető konyhai fogalmakkal mindenki tisztában van.
De, hát miért/mitől lenne?!
Fel sem merült bennem, hogy kis országunkban egyáltalán élnek olyanok, akik még nem főztek, nem kuktáskodtak otthon, nem látták anyut vagy a nagyit főzni.
Véletlenül ráakadtam egy kérdésre a GYAKORIKÉRDÉSEK.HU-n.
Mellékelem.
Mire való a jénai tál?
Ha nincs akkor nem tudok sütni?
Szóval van 1 kiló filézett csirkemellem nézek rá recepteket de mindenhol a jénai tálat írja. Ha az nincs akkor nem tudom megsütni a csirkemellet?
Itt a recept.
http://receptgyar.hu/sajtos-tejfolos-csirkemell-0
Ha valaki lenne oly szíves és leírná pár szóban úgy mintha egy 5 éves gyereknek magyarázná azt is szívesen venném.
Előre is köszi
26/F
A kérdés kiírásának időpontja: 2010-08-17 13:55
üvegtál a jénai sima tepsiben is tudsz sütni
A válasz megírásának időpontja: 2010-08-17 14:03
ja az kimaradt, hogy a jénai azért jó, mert mivel üveg, látod a sülő dolog oldalát is 😉 de teljesen jól meg lehet lenni nélküle
A válasz megírásának időpontja: 2010-08-17 14:05
A jénai egy sima tűzálló tál. Bármilyen más tűzálló tállal vagy sima tepsivel helyettesíthető.
A válasz megírásának időpontja: 2010-08-17 14:05
A kérdező kommentje:
Most akkor ez a recept hogy néz ki?
Azt írja felforrósítjuk a margarint és beletesszük a csirkemellet.
Mibe forrósítjuk fel a margarint?
A sütőedénybe tegyek vajat?Mennyit?
Azt írja még 10 percig pároljuk majd aranyszínűre sütjük.
Hogy kell párolni?
Hú ez nekem tényleg magas.
van itt egy olyan jóindulatú hölgy aki ezt nekem leírná lépésről lépésre.
de tényleg mint egy 5 éves gyereknek.
Párom 5kor jön haza melóból. Meg szeretném lepni egy finom vacsival.
A komment megírásának időpontja: 2010-08-17 14:24
Tepsiben is jó. Ehhez a recepthez magasabb falú tepsit válassz, mert úgy nem lesz olyan lapos az étel,mintha nagy méretű laposabb tepsiben sütnéd.
Nekem sincs csak egy kis jénaim. Én pl. a rakott krumplit sima lábasban teszem be a sütőbe
Abban is megsül 🙂
A válasz megírásának időpontja: 2010-08-17 14:25
Hozzávalók:
3 csirkemell, 40 dkg trappista sajt, 1 pohár tejföl margarin, só, szerecsendió
Elkészítés:
A csirkemelleket kifilézzük, és apró darabokra vágjuk. Felforrósítjuk a
margarint és beletesszük az aprított csirkemellet.
EDDIG SERPENYŐBEN A FŐZŐLAPON, INNEN TEPSIBEN KELL CSINÁLNI 😉
Megszórjuk sóval és őrölt szerecsendióval. 5-10 percig pároljuk majd aranyszínűre, sütjük.
Lereszeljük a sajtot. Kivajazunk egy jénai tálat. Beleszórunk egy kevés
csirkemellet, majd bőven meghintjük sajttal. Ezt folytatjuk váltakozva,
a tetejére sajt kerüljön. Tetejére öntjük a tejfölt, majd 10-15 percre
forró sütőbe tesszük. Rizzsel vagy sült krumplival tálaljuk. ,
A válasz megírásának időpontja: 2010-08-17 14:27
Na figyu jóindulatú hölgy leszek:
Tegyél egy lábasba vagy magasabb falú serpenyőbe margarint, abban forrósítsd fel. Tedd bele a csirkemellet és kevergesd. Párolni úgy szoktunk, hogy kicsire vesszük a lángot és fedővel letakarjuk az ételt. Amikor már nem lesz leve (mert egy kicsit engedni fog a hús), akkor kezdheted el pirítani. szép aranybarnás színe lesz neki, akkor elzárod.
Utána fogod a tepsit, kivajazod és rétegezed a sajtot és a húst, ahogy a recept írja.
Biztos finom lesz 🙂
A válasz megírásának időpontja: 2010-08-17 14:30
A kérdező kommentje:
Aha kezdem vágni. tehát a párolás is meg a pirítás is palacsintasütőbe teflonba utána mikor megpirult. Berakom a tepsibe hogy a hús meg a sajt összesüljön?????
Jól értem.
Köszi a segítséget
A komment megírásának időpontja: 2010-08-17 14:48
Igen jól értetted, ez amúgy nagyon aranyos tőled, a párod biztos örülni fog 🙂 Sok sikert!
A válasz megírásának időpontja: 2010-08-17 14:57
A kérdező kommentje:
És az normális hogy a lefagyasztott csirkemell 1,5 órája nem olvad ki?
Beraktam a mosogatóba engedtem rá meleg vizet. De a közepe még mindig kemény.
Vagy az nem is lesz puha?
Filézett csirkemell. Szóval nem a csont kemény. :-)))
A komment megírásának időpontja: 2010-08-17 16:17
Már megint a páromnak lett igaza!
Ezeket látva, nyugodtabban osztok meg néhány tapasztalatot és tanácsot.
Legutóbbi hozzászólások